Εξειδικευμένος στην χειρουργική αντιμετώπιση
ροχαλητού κι απνοιών


6947690275
@

Με συμμετοχή 400 και πλέον ιατρών ΩΡΛ από 36 χώρες έγινε στις 10 & 11 Μαΐου 2019 στην Νέα Υόρκη το 10ο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής του Ύπνου (www.sleepsurgery2019.com).

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την ΩΡΛ κλινική του Weill Cornell Medical College και συμπρόεδρος του συνεδρίου ήταν η Maria Suurna, Associate Professor of Otolaryngology Weill Cornell Medical College. Ο μοναδικός Έλληνας που συμμετείχε στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου καθώς και στην ερευνητική συνάντηση (moderator  “Anatomic predictors of success of hypoglossal nerve stimulation therapy”) που έγινε την πρώτη μέρα του συνεδρίου (με κλειστή συμμετοχή μόνο 70 ιατρών) συμμετείχε ο ιατρός ΩΡΛ Κουτσουρελάκης Ιωάννης, ο μοναδικός Έλληνας.

Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής του Ύπνου

Παρουσιάστηκαν τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα της καινούργιας θεραπείας για την υπνική άπνοια με βηματοδότηση του υπογλωσσίου νεύρου, την οποία έχει εγκρίνει ο Αμερικάνικος Φορέας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ήδη από το 2014 (www.inspiresleep.com).

Ο βηματοδότης του υπογλωσσίου νεύρου ενδείκνυται σε ασθενείς με υπνική άπνοια που δεν μπορούν να συμμορφωθούν στη χρήση μάσκας CPAP, κι έχει εμφυτευθεί ως σήμερα σε λίγο παραπάνω από 5000 ασθενείς παγκοσμίως.

Η τελευταία κλινική μελέτη σε δείγμα 508 ασθενών από 14 διαφορετικά κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής έδειξε ότι ο αριθμός των απνοιών μειώθηκε από 34 σε 7 ανά ώρα ύπνου (https://erj.ersjournals.com/content/53/1/1801405). Τα αποτελέσματα αυτά είναι παρόμοια με εκείνα της κλινικής μελέτης STAR(stimulation therapy for apnea reduction) της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν το 2014 στο New England Journal of Medicine -impact factor 70- και οδήγησαν τον FDA στο να εγκρίνει την χρήση του διεγέρτη του υπογλωσσίου νεύρου στην κλινική πράξη.

Με σωστή επιλογή των ασθενών με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει ο Αμερικάνικος Φορέας Τροφίμων και Φαρμάκων και μετά από εξέταση από εξειδικευμένο ΩΡΛ, η θεραπεία με τον βηματοδότη του υπογλώσσιου νεύρου έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε ασθενείς με υπνική άπνοια στους οποίους έχουν αποτύχει όλες οι άλλες θεραπείες (CPAP, μασελάκια, χειρουργική θεραπεία). Πράγματι, υπάρχει μεγάλος αριθμός ασθενών που δεν έχει καλή συμμόρφωση στη χρήση CPAP και αρκετές φορές οι ασθενείς παραμένουν χωρίς θεραπεία με αρνητικές συνέπειες τόσο στην ποιότητα της ζωής των ασθενών όσο και στην καρδιαγγειακή τους υγεία.

Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής του Ύπνου

Η επέμβαση για τη βηματοδότηση του υπογλωσσίου νεύρου θεωρείται ασφαλής με τη συχνότητα επιπλοκών να είναι αμελητέα. Κι αυτό γιατί η επέμβαση έχει σαν στόχο να προσθέσει έναν διεγέρτη γύρω από το υπογλώσσιο νεύρο ούτως ώστε με την ενεργοποίηση του και σύγχρονα με την εισπνοή να μπορεί να κρατάει τον αεραγωγό ανοικτό. Ο βηματοδότης τοποθετείται ακριβώς κάτω από τον κλείδα, ενώ ο σένσορας της αναπνοής τοποθετείται μεταξύ του 4ου και 5ου μεσοπλεύριου διαστήματος.

Οι ασθενείς εξέρχονται του νοσοκομείου την ίδια μέρα χωρίς να απαιτείται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.

Ακολουθεί μετά από ένα μήνα περίπου η ενεργοποίηση του βηματοδότη κι ο επανέλεγχος των ασθενών με την τιτλοποίηση των χαρακτηριστικών της διέγερσης που πρέπει να έχει. Ο διεγέρτης έχει 3 ηλεκτρόδια και μπορεί ο θεραπών ΩΡΛ να επιλέξει τόσο μονοπολική όσο και διπολική λειτουργία. Η ένταση του ερεθίσματος καθορίζεται σε συνεργασία με τον ασθενή, μια διαδικασία που πρέπει να πραγματοποιήσει εξειδικευμένος ΩΡΛ.

Η βελτίωση στον αριθμό των απνοιών αλλά και στην ένταση του ροχαλητού καθώς και στην ημερήσια υπνηλία των ασθενών είναι ορατή άμεσα. Στην τελευταία μελέτη των 508 ασθενών που προαναφέραμε, η μεγαλύτερη ηλικία και το γυναικείο φύλο ήταν παράγοντες που σχετίζονταν με καλύτερα αποτελέσματα. Είναι πολυ ενθαρυντικό ότι τα αποτελέσματα της διέγερσης του υπογλωσσίου νεύρου διατηρούνται στον χρόνο, αφού στην πενταετία η βελτίωση που προσφέρει παραμένει σταθερή.

Το κόστος του βηματοδότη καλύπτεται εξ ολοκλήρου από όλο και περισσότερους ασφαλιστικούς φορείς στην Αμερική ενώ αναμένεται η γενική οδηγία από το Medicare εντός του έτους γιατί μέχρι τώρα η κάλυψη ήταν κατά περίπτωση. Στην Ευρώπη η θεραπεία προσφέρεται στην Γερμανία, Ολλανδία, Ελβετία κι Αυστρία. Μόνο στην Γερμανία αναμένεται να χρησιμοποιήσουν αυτή την θεραπεία περίπου 400 νέοι ασθενείς το 2019.

Η θεραπεία με τον βηματοδότη του υπογλωσσίου νεύρου αναμένεται να ξεκινήσει στην Ελλάδα εντός του 2019 και να δώσει διέξοδο και θεραπεία σε ασθενείς με υπνική άπνοια που αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν την συσκευή CPAP και οι υπόλοιπες θεραπείες έχουν αποτύχει. Ο ασθενείς θα πρέπει να απευθύνεται σε εξειδικευμένο ΩΡΛ προκειμένου να καθοριστεί αν είναι καλός υποψήφιος τόσο με βάση την βαρύτητα της υπνικής άπνοιας όσο με βάση τον δείκτη μάζας σώματος και την ανατομία του ανώτερου αεραγωγού. Ιδανικά ο δείκτης των απνοιών θα πρέπει να είναι από 15 έως 65 επεισόδια την ώρα, κι ο δείκτης μάζας σώματος να είναι μέχρι 32 kg/m2.

Κουτσουρελάκης Ιωάννης
Χειρουργός ΩΡΛ, Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του ISSS 2019
iok4001@med.cornell.edu
ikoutsourelakis@gmail.com 

www.sleepsurgery2019.com/faculty