Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος

Τι είναι η σκολίωση ρινικού διαφράγματος;

Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος ή αλλιώς το στραβό (σκολιωτικό) ρινικό διάφραγμα αποτελεί την παρεκτόπιση του ρινικού διαφράγματος, η οποία εμφανίζεται προς τη μια ή κι στις δύο πλευρές της ρινικής κοιλότητας.

Η σκολίωση μπορεί να εντοπίζεται στο χόνδρινο ή στο οστέινο τμήμα του ρινικού διαφράγματος ή πολύ συχνά και στα δύο. Όταν πρόκειται για σκολίωση μεγάλου βαθμού, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να παρεμποδίζεται η δίοδος του αέρα από το ένα ή και από τα δύο ρουθούνια σε τέτοιο βαθμό, ώστε να δημιουργούνται προβλήματα στη ρινική αναπνοή του ασθενή.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Oι περισσότεροι ασθενείς που έχουν σκολίωση στο ρινικό διάφραγμα δεν εμφανίζουν κάποια ιδιαίτερη συμπτωματολογία και αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από τη συγκεκριμένη πάθηση.

Στις περιπτώσεις όμως που εντοπίζεται σκολίωση του ρινικού διαφράγματος σε σημαντικό βαθμό, η οποία συνήθως συνοδεύεται από διόγκωση των ρινικών κογχών της μύτης, τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ο ασθενής είναι τα εξής:

  • Δυσκολία κατά την αναπνοή από τη μύτη σε όλη τη διάρκεια της ημέρας (που εντείνεται με την αυξημένη σωματική δραστηριότητα), αλλά και κατά τη διάρκεια του ύπνου το βράδυ, έχοντας ως αποτέλεσμα ο ασθενής να αναπνέει από το στόμα
  • Εμφάνιση ξηρότητας στον βλεννογόνο της μύτης, με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπής σε επιστάξεις ή ρινορραγίες
  • Πονοκεφάλους καθώς και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις (παραρρινοκολπίτιδες)
  • Έντονη και θορυβώδης αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου (ροχαλητό) ή διακοπές της αναπνοής στον ύπνο (υπνική άπνοια), καθώς και αίσθημα κόπωσης κατά το ξύπνημα, παρότι μπορεί να έχουν συμπληρωθεί οι απαραίτητες ώρες ύπνου

Πως πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος προκύπτει από την κλινική εξέταση του ασθενή, σε συνδυασμό με την ενδοσκόπηση της μύτης, η οποία πραγματοποιείται ανώδυνα και γρήγορα στο ιατρείο.

Με τη χρήση τοπικής μόνο αναισθησίας, ο ιατρός μπορεί να έχει μια σαφή εικόνα του εσωτερικού της μύτης, φτάνοντας μέχρι και το πίσω τμήμα της (ρινοφάρυγγας) και είναι σε θέση να εντοπίσει άμεσα την ύπαρξη ή μη ανατομικών προβλημάτων της μύτης που μπορεί να χρήζουν αντιμετώπισης.

Ποια είναι η ενδεικνυόμενη θεραπεία;

Μια πρόσκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η συντηρητική αγωγή, η οποία περιλαμβάνει σπρέυ κορζινούχα ή αποσυμφορητικά ή αντιισταμινικά .

Η οριστική και μόνιμη λύση του προβλήματος έρχεται μόνο χειρουργικά και περιλαμβάνει τον ευθειασμό της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ουσιαστικά ευθυγραμμίζεται το ρινικό διάφραγμα, τόσο στη χόνδρινη όσο και στην οστέινη μοίρα του, με τελικό στόχο να επανατοποθετηθεί και να παραμείνει στη μέση γραμμή, έτσι ώστε ο ασθενής να αποκτήσει ξανά δύο εξίσου πλήρως λειτουργικά ρουθούνια. Ταυτόχρονα με τον ευθειασμό του ρινικού διαφράγματος διορθώνεται κι η υπετροφία στις ρινικές κόγχες με αφαίρεση του υπερβάλλοντος ιστού από το εσωτερικό τους (κογχοπλαστική).

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός της σκολίωσης που εντοπίζεται πριν από την επέμβαση, τόσο πιο εντυπωσιακή είναι και η διαφορά που θα αισθανθεί ο ασθενής μετά από αυτή και η ευκολία με την οποία θα αναπνέει στην καθημερινότητά του.

Μάθετε περισσότερα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος, επικοινωνώντας σήμερα με τον Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο, Ιωάννη Κουτσουρελάκη.