Οι αμυγδαλές βρίσκονται στο στοματοφάρυγγα δηλαδή στο πίσω μέρος της στοματικής κοιλότητας και είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος δηλαδή βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμάει τις λοιμώξεις. Μερικές φορές όμως καταλήγουν να μολύνονται οι ίδιες και να προκαλείται αμυγδαλίτιδα. Η αμυγδαλίτιδα είναι μια λοίμωξη των αμυγδαλών που μπορεί να κάνει τις αμυγδαλές να διογκωθούν και να προκαλέσει πονόλαιμο. Άλλα συμπτώματα της αμυγδαλίτιδας περιλαμβάνουν πυρετό, δυσκολία στην κατάποση και πρησμένους αδένες στο λαιμό. Ο λαιμός του ασθενή είναι κόκκινος και οι αμυγδαλές καλύπτονται με υπόλευκη ή κίτρινη επικάλυψη. Αν η αμυγδαλίτιδα δεν ελεγχθεί μπορεί να οδηγήσει σε συλλογή πύου στις αμυγδαλές δηλαδή σε περιαμυγδαλικό απόστημα. Πέρα από τις αμυγαλίτιδες, όταν οι αμυδαλές είναι μεγάλες σε μέγεθος δηλαδή υπερτροφικές μπορεί να ευθύνονται για ροχαλητό και για άπνοιες τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. (βάλτε αυτό το λινκ μιας δημοσίευσης μου που αναφέρεται σε παιδάκι 5 ετών με υπερτροφικές αμυγδαλές και άπνοιες που υποβλήθηκε σε αμυγδαλεκτομή https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1871404807000299)
Τι είναι η αμυγδαλεκτομή και πότε πραγματοποιείται;
Η αμυγδαλεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση που γίνεται σε ενήλικες και σε παιδιά κατά την οποία αφαιρούνται οι αμυγδαλές.
Ενδείξεις αμυγδαλεκτομής είναι:
- Πάνω από 3 επεισόδια αμυγδαλίτιδας τον χρόνο
- Επεισόδιο περιαμυγδαλικού αποστήματος
- Υπνική άπνοια σε μελέτη ύπνου. Το αν ευθύνονται οι αμυγδαλές για τις άπνοιες αποδεικνύεται με την ενδοσκόπηση ύπνου. (λινκ στην σελίδα της ενδοσκόπησης ύπνου)
- Παρουσία εξεργασίας στις αμυγδαλές που επιβάλλει την αφαίρεση τους και την διενέργεια ιστολογικής εξέτασης τους
Πώς πραγματοποιείται η αμυγδαλεκτομή;
Η αμυγδαλεκτομή είναι μια σύντομη σε διάρκεια επέμβαση, καθώς διαρκεί περίπου μισή ώρα. Πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, επομένως πρόκειται για μια διαδικασία ανώδυνη για τον ασθενή, ενώ δεν απαιτούνται εξωτερικές τομές, καθώς η επέμβαση γίνεται διαστοματικά. Χρησιμοποιούνται εργαλεία (coblation) ούτως ώστε η επέμβαση να γίνεται αναίμακτα με τον μικρότερο δυνατό μετεγχειρητικό πόνο. Λίγες ώρες πριν από την επέμβαση γίνεται ο απαιτούμενος προεγχειρητικός έλεγχος (εξετάσεις αίματος, εκτίμηση από καρδιολόγο και αναισθησιολόγο).
Μετεγχειρητική πορεία
Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια κιόλας μέρα. Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση, ο ασθενής νιώθει ένα ήπιο πόνο στο λαιμό ή μπορεί να παρουσιάσει ήπιο πυρετό (δέκατα). Τα συμπτώματα αυτά είναι εντελώς φυσιολογικά και ο Χειρουργός ΩΡΛ θα σας δώσει τις απαραίτητες συμβουλές σχετικά με το πώς θα τα αντιμετωπίσετε. Συνήθως συνιστάται η λήψη παυσίπονων φαρμάκων, ξεκούραση και φυσικά προσαρμογή της διατροφής για διάστημα μιας εβδομάδας.
Ο εξειδικευμένος Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Ιωάννης Κουτσουρελάκης, κατέχει πολυετή εμπειρία και συγκαταλέγεται στους καλύτερους ιατρούς παγκοσμίως (Top 3.4%) στην υπνική άπνοια. Επικοινωνήστε μαζί του για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε το ραντεβού σας για μια εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.