Θεραπεία με στοματικό πρόθεμα

Τι είναι τα στοματικά προθέματα;

Τα στοματικά προθέματα αποτελούν μια θεραπευτική επιλογή για επιλεγμένους ασθενείς με ήπιο και μέτριας βαρύτητας σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Είναι συνήθως πιο εύκολα ανεκτά από τους ασθενείς σε σχέση με την μάσκα CPAP κι έχουν καλύτερη συμμόρφωση στη χρήση τους.

Δυστυχώς όμως τα στοματικά προθέματα δεν βοηθούν όλους τους ασθενείς με ήπιο και μέτριο σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Ο Δρ Ιωάννης Κουτσουρελάκης έχει στοχεύει στο να προσδιορίσει ποιοι ασθενείς θα ανταποκριθούν σε αυτήν την θεραπεία. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ τη σχετική δημοσίευση.

Πως λειτουργούν τα στοματικά προθέματα;

Τα στοματικά προθέματα διαθέτουν έναν ειδικό μηχανικό για την προώθηση της κάτω γνάθου. Επειδή η ρίζα της γλώσσας αγκυροβολεί στην κάτω γνάθο, προωθώντας με το στοματικό πρόθεμα την κάτω γνάθο προς τα εμπρός, ακολουθεί κι η ρίζα της γλώσσας με αποτέλεσμα να ανοίγει ο αεραγωγός. Γι αυτό το λόγο, τα στοματικά προθέματα έχουν καλά αποτελέσματα στους ασθενείς που έχουν απόφραξη στη ρίζα της γλώσσας. Ο μόνος τρόπος για να βρεθεί αν η απόφραξη είναι στη ρίζα της γλώσσας (κι άρα αν ο ασθενής είναι καλός υποψήφιος για το στοματικό πρόθεμα) είναι η διενέργεια ενδοσκόπησης ύπνου.
Επομένως, όλοι οι ασθενείς που θέλουν να ακολουθήσουν την θεραπεία με το στοματικό πρόθεμα πρέπει να υποβάλλονται σε ενδοσκόπηση ύπνου για να διαπιστωθεί αν το σημείο του αεραγωγού που τους δημιουργεί το πρόβλημα είναι η ρίζα της γλώσσας. Κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης ύπνου ο Δρ Κουτσουρελάκης Ιωάννης μπορεί να υπολογίσει τα ακριβή χαρακτηριστικά (προσθιο-ολίσθηση) που πρέπει να έχει το στοματικό πρόθεμα.

Δείτε εδώ μια καταγραφή από ενδοσκόπηση ύπνου που δείχνει απόφραξη στη ρίζα της γλώσσας:

Δείτε εδώ το στοματικό πρόθεμα που δόθηκε στον ασθενή. Ο αριθμός των απνοιών από 22 έπεσε σε 5 επεισόδια την ώρα.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα στοματικά προθέματα και αν είναι κατάλληλα για τη δική σας περίπτωση, κλείστε σήμερα το ραντεβού σας με τον Ιωάννη Κουτσουρελάκη, Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο, ειδικό στην αντιμετώπιση ροχαλητού και απνοιών.