Επεμβάσεις στη ρίζα της γλώσσας

Τι είναι η απόφραξη στη ρίζα της γλώσσας και πώς προκαλείται;

Η απόφραξη στη ρίζα της γλώσσας είναι συχνή κατά τον ύπνο κι εμφανίζεται σε περίπου 60% των ασθενών με υπνική άπνοια και ροχαλητό. Όταν αυτοί οι ασθενείς είναι ξύπνιοι, ο μυϊκός τόνος έχει τη δυνατότητα να κρατά τον αεραγωγό ανοικτό. Όμως, με τη μείωση του μυϊκού τόνου κατά τον ύπνο, η ρίζα της γλώσσας μπορεί να αποφράξει τον αεραγωγό. Ως αποτέλεσμα, ο ασθενής αρχίζει να παρουσιάζει άπνοιες.

Το ερευνητικό έργο του Δρ. Κουτσουρελάκη έχει δείξει ότι η σωστή αξιολόγηση των ασθενών μπορεί να αναδείξει εκείνους των οποίων οι άπνοιες προέρχονται από τη ρίζα της γλώσσας. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι η σωστή αξιολόγηση μπορεί να οδηγήσει στην καταλληλότερη θεραπεία για κάθε ασθενή.

 

Πώς αξιολογείται ο ασθενής με απόφραξη στη ρίζα της γλώσσας;

Οι ασθενείς με υπνική άπνοια είναι απαραίτητο να υποβληθούν σε ενδοσκόπηση ύπνου. Αυτή πραγματοποιείται προκειμένου να καθοριστεί το ακριβές σημείο καθώς και ο τύπος της απόφραξης που προκαλεί τις άπνοιες.

Με τη συγκεκριμένη εξέταση, μπορεί να εξακριβωθεί αν η ρίζα της γλώσσας είναι υπεύθυνη για τις άπνοιες και με ποιον τρόπο. Δηλαδή, στην περίπτωση που αυτή είναι υπεύθυνη, διαπιστώνεται αν η απόφραξη είναι πλήρης ή μερική, καθώς και ο τύπος της απόφραξης:

  • προσθιο-οπίσθια απόφραξη
  • συγκεντρική απόφραξη

 

Με βάση αυτές τις πληροφορίες καθορίζεται η καταλληλότητα του ασθενή για χειρουργική επέμβαση, καθώς και ο τύπος της επέμβασης που μπορεί να εφαρμοστεί. Ακόμα, μπορεί να εξακριβωθεί η καταλληλότητα του ασθενή για θεραπεία με στοματικό πρόθεμα. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, προσδιορίζεται και η απαιτούμενη προσθιο-ολίσθηση του στοματικού προθέματος προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

 

 

Ποιες επεμβάσεις γίνονται στη ρίζα της γλώσσας;

Υπάρχουν πολλές επεμβάσεις που μπορεί να γίνουν στη συγκεκριμένη περιοχή προκειμένου να δώσουν λύση στο πρόβλημα των απνοιών. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εξής:

  • μερική αφαίρεση της επιγλωττίδας
  • ανάρτηση του υοειδούς οστού
  • προώθηση του γενειογλωσσικού μυός
  • αφαίρεση της γλωσσικής αμυγδαλής
  • αφαίρεση της μεσότητας της ρίζας της γλώσσας
  • θερμοκαυτηριασμός με ραδιοσυχνότητες

 

Η θεραπεία Inspire βοηθάει τους ασθενείς με απόφραξη στη ρίζα της γλώσσας;

Η θεραπεία Inspire βοηθάει κι αυτή τους ασθενείς με απόφραξη στη ρίζα της γλώσσας. Συγκεκριμένα, ο νευροδιεγέρτης προκαλεί απαλή διέγερση του υπογλωσσίου νεύρου, το οποίο ευθύνεται για την κίνηση της γλώσσας προς τα εμπρός. Με αυτό τον τρόπο, ο νευροδιεγέρτης έχει την ικανότητα σε κάθε εισπνοή να λύνει τις αποφράξεις στη ρίζα της γλώσσας.

Η θεραπεία Inspire είναι εγκεκριμένη από τον Αμερικάνικο Φορέα Τροφίμων και Φαρμάκων FDA από το 2014 και τα αποτελέσματά της είναι εντυπωσιακά. Η συγκεκριμένη θεραπεία έχει βοηθήσει πολλές χιλιάδες ασθενείς στην Αμερική και στην Ευρώπη να κοιμούνται το βράδυ χωρίς ροχαλητό και άπνοιες, δίχως ανάγκη μάσκας CPAP.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απόφραξη στη ρίζα της γλώσσας και τους τρόπους αντιμετώπισής της, επικοινωνήστε με τον Ωτορινολαρυγγολόγο Δρ. Ιωάννη Κουτσουρελάκη. Ο Δρ. Κουτσουρελάκης είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση του ροχαλητού και της υπνικής άπνοιας. Με την πολυετή εμπειρία που διαθέτει, θα σας πληροφορήσει λεπτομερώς σχετικά με το πρόβλημα που σας απασχολεί και θα σας προτείνει την κατάλληλη για εσάς θεραπεία.