Αφαίρεση ρινικών πολυπόδων

Τι είναι οι ρινικοί πολύποδες;

Οι ρινικοί πολύποδες είναι μαλακοί σχηματισμοί που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας, καθώς και στις παραρρίνιες κοιλότητες (π.χ. στα ιγμορεια). Έχουν συνήθως λευκό ή γκριζωπό χρώμα και μορφολογικά θυμίζουν καρπούς σταφυλιού που «κρέμονται» από το ρινικό βλεννογόνο. Το μέγεθός τους ποικίλλει από πολύ μικρό έως αρκετά μεγάλο.

Οι ρινικοί πολύποδες μπορεί να είναι μονόπλευροι ή αμφίπλευροι, δηλαδή να επηρεάζουν το ένα ή και τα δύο ρουθούνια. Κατά κύριο λόγο αποτελούν καλοήθεις σχηματισμούς. Η πιθανότητα για εμφάνιση κακοήθειας είναι πολύ μικρή.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης ρινικών πολυπόδων;

Οι αιτίες εμφάνισης ρινικών πολυπόδων δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί επακριβώς. Παρόλα αυτά, έχει παρατηρηθεί αιτιολογική συσχέτιση της εμφάνισής τους με τα εξής:

• αλλεργική ρινίτιδα
• άσθμα
• δυσανεξία στην ασπιρίνη
• συχνές λοιμώξεις από βακτήρια και ιούς
• αλλεργίες
• οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης ρινικών πολυπόδων
• ύπαρξη κυστικής ίνωσης

Οι πολύποδες εμφανίζονται πιο συχνά στους κόλπους του προσώπου που βρίσκονται δίπλα στα μάτια και ονομάζονται ηθμοειδή, αλλά και στα ιγμόρεια άντρα που είναι οι κόλποι που βρίσκονται εκατέρωθεν της μύτης. Οι ρινικοί πολύποδες εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες αλλά είναι συχνότεροι σε ενήλικες νεαρής και μέσης ηλικίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα των ρινικών πολυπόδων;

Η εμφάνιση των ρινικών πολυπόδων μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο αισθητή στον ασθενή, ανάλογα με το μέγεθός τους, και εκδηλώνεται με τη μορφή των παρακάτω συμπτωμάτων:

• Δυσκολία στην αναπνοή (ρινική εισπνοή και εκπνοή)
• Αυξημένες ρινικές εκκρίσεις, συχνά πυώδεις
• Φλεγμονές στην περιοχή, όπως παραρρινοκολπίτιδα και ιγμορίτιδα
• Μειωμένη ικανότητα όσφρησης ή και γεύσης
• Αίσθηση πίεσης ή πόνου στο πρόσωπο
• Πονοκέφαλος
Άπνοια
Ροχαλητό
• Ρινορραγία

Σε πρώιμα στάδια είναι πιθανό ο ασθενής να μην αντιληφθεί το πρόβλημα και να πιστεύει πως έχει ένα απλό κρυολόγημα. Αν, όμως, παρατηρήσει ότι τα συμπτώματα επιμένουν, θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο ο οποίος θα προβεί σε κλινική εξέταση.

Πως γίνεται η διάνωση των ρινικών πολυπόδων;

Η διάγνωση των ρινικών πολυπόδων γίνεται με την ενδοσκόπηση με εύκαμπτο ενδοσκόπιο της ρινικής κοιλότητας. Η εξέταση είναι ανώδυνη και σύντομη και μας παρέχει εικόνα της ρινικής κοιλότητας και των στομίων των παραρρινίων κόλπων. Συμπληρωματικά, είναι πιθανό να ζητηθεί από τον ιατρό αξονική τομογραφία ώστε να προσδιοριστεί η ακριβής επέκταση των ρινικών πολυπόδων στους παραρρίνιους κόλπους.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ρινικοί πολύποδες;

Η αντιμετώπιση των ρινικών πολυπόδων βασίζεται κυρίως στο μέγεθος, αλλά και στο ρυθμό ανάπτυξής τους.

Φαρμακευτική αντιμετώπιση

Σε ρινικούς πολύποδες μικρού μεγέθους σε πρώιμο στάδιο, προτείνεται αρχικά συντηρητική αντιμετώπιση με λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Ο ωτορινολαρυγγολόγος ιατρός συστήνει κορτικοστεροειδή, συνήθως σε μορφή ρινικού σπρέι ή χαπιών.Ο ιατρός παρακολουθεί την πορεία της φαρμακευτικής αγωγής και εκτιμά την κατάσταση. Υπάρχει περίπτωση ο ρινικός πολύποδας να συρρικνωθεί, αλλά αν αυτό δε συμβεί, επόμενη λύση είναι η χειρουργική αφαίρεση ρινικών πολυπόδων. Η φαρμακευτική αγωγή συνήθως χρησιμοποιείται πριν και μετά την χειρουργική επέμβαση για αποτελεσματικότερη και ολοκληρωμένη θεραπεία.

Χειρουργική αφαίρεση ρινικών πολυπόδων

Η ενδοσκοπική αφαίρεση ρινικών πολυπόδων με χειρουργική επέμβαση (FESS) είναι μία διαδικασία εντελώς ανώδυνη και αναίμακτη. Το βασικό της πλεονέκτημα σε σύγκριση με την φαρμακευτική αγωγή είναι πως ελαχιστοποιεί την πιθανότητα επανεμφάνισης της πάθησης.

Πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και ο ασθενής μπορεί να εξέλθει του νοσοκομείου την ημέρα της επέμβασης.

Η αφαίρεση ρινικών πολυπόδων γίνεται ενδοσκοπικά με τη βοήθεια άκαμπτου ενδοσκοπίου που προσφέρει εικόνα υψηλής ανάλυσης. Δεν πραγματοποιούνται εξωτερικές τομές, μόνο αφαιρούνται από το εσωτερικό της μύτης οι πολύποδες και «καθαρίζεται» τοπικά ο ιστός της ρινικής κοιλότητας. Έπειτα, οι ρινικοί πολύποδες αποστέλλονται για βιοψία.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα της χειρουργικής αφαίρεσης ρινικών πολυπόδων είναι η άμεση αποκατάσταση του πάσχοντα από τα συμπτώματα. Η αναπνοή επανέρχεται πλήρως και άμεσα, ενώ παύουν και τα υπόλοιπα συμπτώματα. Ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στην καθημερινότητά του, ενώ με το πέρας περίπου τριών εβδομάδων μπορεί να ξεκινήσει και τη σωματική άσκηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο πάσχοντας πρέπει να συμβουλευτεί έναν εξειδικευμένο ιατρό. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε συμπτώματα ρινικών πολυπόδων, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο Δρ. Ιωάννη Κουτσουρελάκη. Με τη μακρόχρονη εμπειρία του θα σας συμβουλέψει και θα σας καθοδηγήσει από την πρώτη σας επικοινωνία μέχρι και την οριστική λύση του προβλήματος.