Θεραπεία Θέσης για την Υπνική Άπνοια

Tι είναι το σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας;

Το σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια απόφραξης των αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου με αποτέλεσμα την μείωση του οξυγόνου στο αίμα.

  • Περίπου ένας στους δύο ασθενείς (50%) με το σύνδρομο της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας εμφανίζουν σημαντικά μικρότερο αριθμό απνοιών όταν κοιμούνται στα πλάγια (άπνοια θέσης).
  • Περίπου ένας στους τέσσερις ασθενείς (25%) με το σύνδρομο της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας δεν εμφανίζουν καθόλου άπνοιες όταν βρίσκονται σε πλάγια θέση (άπνοια θέσης με μηδενικές άπνοιες στα πλάγια). Ιδίως σε αυτούς τους ασθενείς η θεραπεία θέσης είναι σωτήρια καθώς εξασφαλίζει ότι ο ασθενής θα κοιμάται στην θέση του ύπνου όπου δεν συμβαίνουν άπνοιες κι άρα δεν θα χρειάζεται οποιαδήποτε άλλη θεραπεία.

Τι είναι η θεραπεία θέσης;

Ο εκπαιδευτής θέσης (Sleep Position Trainer SPT) ή αλλιώς θεραπεία θέσης, αποτελεί μια νέα πρωτοποριακή μέθοδο για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας. Η θεραπεία αυτή ξεκίνησε να εφαρμόζεται ήδη από το 2012 (δείτε εδώ την πρώτη δημοσίευση που αποδείκνυται την αποτελεσματικότητα αυτής της θεραπείας από τον Δρ Ιωάννη Κουτσουρελάκη).

Πρόκειται για ένα μικρό και ελαφρύ βοήθημα, το οποίο μπορεί να φορεθεί γύρω από το στήθος του ασθενή, με μια εργονομική ζώνη . Το  SPT εκπαιδεύει τον ασθενή να κοιμάται στα πλάγια γιατί μόλις ο ασθενής γυρίσει ασυναίσθητα ανάσκελα, δίνει τότε μια απαλή δόνηση-υπενθύμιση. Το  SPT δεν επηρεάζει την συνέχεια και την αρχιτεκτονική του ύπνου.

Για να μάθετε αν η θεραπεία θέσης είναι η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης για τη δική σας περίπτωση, επικοινωνήστε σήμερα με τον Δρ. Ιωάννη Κουτσουρελάκη, εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση ροχαλητού και απνοιών.