Θεραπεία Inspire

Επιτέλους κοιμηθείτε όλη τη νύχτα ξανά παρά την αποφρακτική υπνική άπνοια

Η αποφρακτική υπνική άπνοια οδηγεί σε σημαντική δυσλειτουργία στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και, στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δευτερογενείς παθήσεις. Μια κατάλληλη θεραπεία για τις σχετιζόμενες με τον ύπνο αναπνευστικές διαταραχές μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

 

Η θεραπεία Inspire με γλωσσικό βηματοδότη είναι μια κλινικά αποδεδειγμένη θεραπευτική μέθοδος για την αποφρακτική υπνική άπνοια. Πάνω από 12.000 ασθενείς  σε  όλο  τον  κόσμο  έχουν  ήδη  υποβληθεί  στη  θεραπεία Inspire με επιτυχία. Συνιστάται από τη Γερμανική Εταιρεία Ερευνών Ύπνου και Ιατρικής    Ύπνου    (Deutsche    Gesellschaft    für    Schlafmedizin    und Schlafforschung) ως εναλλακτική θεραπεία δεύτερης γραμμής έναντι των συμβατικών θεραπευτικών μεθόδων, για μέτρια έως σοβαρή αποφρακτική υπνική άπνοια (15-50 παύσεις της αναπνοής ανά ώρα) και σε απουσία ανατομικών ανωμαλιών.

Ποιοι είναι κατάλληλοι για τη θεραπεία Inspire;

Η θεραπεία Inspire είναι κατάλληλη για ασθενείς,

 • οι οποίοι πάσχουν από μέτρια έως σοβαρή αποφρακτική υπνική άπνοια.
 • για τους οποίους η θεραπεία CPAP δεν λειτουργεί επαρκώς ή για τους οποίους η μάσκα δημιουργεί προβλήματα.
 • οι οποίοι δεν είναι έντονα υπέρβαροι (ο ΔΜΣ δεν πρέπει να υπερβαίνει το 35).
 • οι οποίοι δεν πάσχουν από σοβαρές νευρομυϊκές παθήσεις.
 • οι οποίοι δεν πάσχουν από άλλες διαταραχές του ύπνου όπως π.χ. ναρκοληψία.

Τελικά, μια ομάδα ειδικών, η οποία αποτελείται από ιατρούς ύπνου και ειδικούς ΩΡΛ, αποφασίζει ποια θεραπευτική μέθοδος είναι κατάλληλη για τον ασθενή.

Πώς λειτουργεί η θεραπεία Inspire;

Πως λειτουργεί η θεραπεία Inspire from Inspire Medical on Vimeo.

Το σύστημα θεραπείας Inspire αποτελείται από έναν αισθητήρα αναπνοής και ένα ηλεκτρόδιο διέγερσης το οποίο λειτουργεί από μια μικρή γεννήτρια. Μετρά συνεχώς τον αναπνευστικό ρυθμό του ασθενούς κατά τη διάρκεια του ύπνου και προσαρμόζεται στη φυσική αναπνευστική συχνότητα. Κατά τη διάρκεια της εισπνοής, οι μύες της γλώσσας – ειδικότερα το υπογλώσσιο νεύρο (n. hypoglossus) – διεγείρονται μέσω ενός ηλεκτροδίου.

Αυτό αποτρέπει τη γλώσσα από το να ατονήσει κατά τη διάρκεια του ύπνου, πέφτοντας προς τα πίσω και κλείνοντας τους αεραγωγούς. Αυτό επιτρέπει την απρόσκοπτη ροή του αέρα στους πνεύμονες. Το πάσχον άτομο ενεργοποιεί το σύστημα Inspire με ένα τηλεχειριστήριο, με το άγγιγμα ενός κουμπιού πριν πάει για ύπνο και το απενεργοποιεί ξανά το πρωί αφού ξυπνήσει. Οι παύσεις της αναπνοής καθώς και άλλα συμπτώματα της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, όπως π.χ. ροχαλητό, εμφανίζονται τότε λιγότερο συχνά μετά την αγωγή με τη θεραπεία Inspire.

Διαδικασία της θεραπείας

Η αγωγή με τη θεραπεία Inspire διεξάγεται σε τέσσερις στενά συντονισμένες φάσεις προκειμένου οι πάσχοντες από υπνική άπνοια να μπορέσουν να επιτύχουν το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

 1. Προκαταρκτική εξέταση: Ένας ειδικευμένος γιατρός συμβουλεύει τον ασθενή κατά τη διάρκεια μιας αρχικής συζήτησης σε ένα θεραπευτικό κέντρο Με τη βοήθεια ιατρικών εξετάσεων (μελέτη ύπνου, ενδοσκόπηση ύπνου), ο γιατρός ελέγχει την καταλληλότητα του ασθενή για τη θεραπεία Inspire. Εάν οι εξετάσεις είναι επιτυχείς, ο γιατρός και ο πάσχων κανονίζουν ένα ραντεβού για την εμφύτευση του γλωσσικού βηματοδότη.
 2. Εμφύτευση: Το σύστημα Inspire εφαρμόζεται στον ασθενή κατά τη διάρκεια σύντομης παραμονής σε ένα εξειδικευμένο θεραπευτικό κέντρο. Η διαδικασία διεξάγεται υπό γενική αναισθησία και είναι ελάχιστα επεμβατική, δηλαδή γίνεται μόνο με δυο ή τρεις μικρές τομές στον λαιμό και στον θώρακα. Κανονικά ο ασθενής είναι σε θέση να φάει και να μιλήσει μετά τη διαδικασία κατά την ημέρα της εμφύτευσης. Η πλήρης επούλωση του συστήματος διαρκεί περίπου 2-4 εβδομάδες.
 3. Ενεργοποίηση: Αφού οι τομές έχουν επουλωθεί πλήρως, θα ακολουθήσει εξατομικευμένη προσαρμογή της θεραπείας. Σε αυτό το βήμα, ο θεράπων ιατρός ενεργοποιεί τον γλωσσικό βηματοδότη και παρέχει στον ασθενή μια διεξοδική παρουσίαση της λειτουργίας του συστήματος. Στη συνέχεια, ο ασθενής μπορεί να ενεργοποιήσει τον γλωσσικό βηματοδότη τη νύχτα και να τον απενεργοποιήσει ξανά το πρωί χρησιμοποιώντας ένα τηλεχειριστήριο. Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται λίγες νύχτες για να συνηθίσουν το σύστημα Inspire και μετά δεν αντιλαμβάνονται καν τη διέγερση. Μετά τη φάση εξοικείωσης διάρκειας περίπου 4 εβδομάδων, το σύστημα Inspire προσαρμόζεται εξατομικευμένα στις ανάγκες του ασθενούς στο εργαστήριο ύπνου σε μια νύχτα τιτλοποίησης.
 4. Παρακολούθηση: Η παρακολούθηση είναι απαραίτητο να γίνεται μία φορά το χρόνο από τον ειδικό ιατρό. Ο ειδικός διεξάγει λεπτομερή έλεγχο της κατάστασης της μπαταρίας και της λειτουργικότητας του συστήματος Inspire και μπορεί επίσης να προσαρμόσει τη θεραπεία, εάν είναι απαραίτητο.

Αποτελεσματικότητα

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας Inspire έχει αποδειχθεί σε μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες:

 • 79% μείωση των παύσεων της αναπνοής τη νύχτα χάρη στον γλωσσικό βηματοδότη του Inspire. Η ποιότητα ζωής και η καθημερινή δραστηριότητα των πασχόντων αποδεδειγμένα βελτιώνονται. 3
 • 90% των συντρόφων δεν αναφέρουν κανένα ή αναφέρουν μόνο ελαφρύ ροχαλητό.3
 • 94% των πασχόντων αναφέρουν ότι είναι ευχαριστημένοι με τη θεραπεία 4
 • 80% των πασχόντων χρησιμοποιούν το σύστημα θεραπείας Inspire με συνέπεια κάθε νύχτα.3                                                                   

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποφρακτική υπνική άπνοια και τη θεραπεία Inspire, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.inspiresleep.gr

Πηγές:

1 Mayer G., et al. S3-Leitlinie Nicht erholsamer Schlaf/Schlafstörungen. Somnologie 2017;20(S2):97–180.

2 Strollo P., et al. Upper-airway stimulation for obstructive sleep apnea. New Engl J Med. 2014;370(2):39–149.

3 Woodson, BT, Strohl, K P, Soose, R J et al. Upper Airway Stimulation for Obstructive Sleep Apnea: 5-Year Outcomes. Otolaryngology–Head and Neck Surgery 2018; 159(1):194–202

4 Heiser C, Steffen A, Boon M et al. Post-approval upper airway stimulation predictors of treatment effectiveness in the ADHERE registry. Eur Respir J 2019; 53(1):1801