Τι είναι οι αδενεοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια);
Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) είναι τμήμα του αμυντικού συστήματος του σώματος (ανοσοποιητικό σύστημα). Βρίσκονται στο βάθος της μύτης κι από εκεί μπορούν να φιλτράρουν τον αέρα για μικρόβια κι ιούς, όπως κάνουν κι οι αμυγδαλές.
Πότε συμβαίνει η υπερτροφία;
Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις υπερτρέφονται φυσιολογικά στην παιδική ηλικία όταν τα παιδιά πρωτοέρχονται σε επαφή με τα μικρόβια του περιβάλλοντος. Η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων φτάνει στο μέγιστο όταν το παιδί είναι περίπου τριών με πέντε ετών. Ακολουθήσει από την ηλικία των 7-8 ετών η συρρίκνωση τους.
Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις πρέπει να αφαιρούνται:
- Σε παιδιά που ροχαλίζουν και κάνουν άπνοιες. Μπορεί να γίνει ειδική εξέταση μέτρησης του οξυγόνου το βράδυ στον ύπνο για να επιβεβαιωθεί η παραπάνω διάγνωση. Αν συμβαίνουν άπνοιες, αυτές κάνουν το παιδί να μην ξεκουράζεται κι επηρεάζουν την πνευματική και σωματική του ανάπτυξη.
- Σε παιδιά με δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη με αποτέλεσμα αναπνοή από το στόμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα στο στόμα (σκασμένα χείλια). Επιπλέον σε κάποια παιδιά μπορεί να προκύψουν οδοντιατρικές ανωμαλίες (τα δόντια να «πετάνε» προς τα έξω) και σκελετικές ανωμαλίες (όπως θολωτή υπερώα).
- Σε παιδιά με επαναλαμβανόμενα επεισόδια με υγρό στα αυτιά (εκκριτική ωτίτιδα) λόγω του ότι εμποδίζεται η λειτουργία των ευσταχιανών σαλπίγγων από την υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Οι ευσταχιανές σάλπιγγες βοηθούν στον αερισμό του μέσου ωτός και στην αποφυγή συγκέντρωσης υγρού σε αυτό. Η παρουσία υγρού στα αυτιά μειώνει την ακοή κι ακολούθως δημιουργεί προβλήματα την μάθηση και την σωστή ομιλία.
- Σε παιδιά με επαναλαμβανόνενα επεισόδια από λοιμώξεις στη μύτη με αποτέλεσμα η μύτη του παιδιού να “τρέχει” συνέχεια και η ομιλία του να είναι ένρινη.
- Σε ενήλικες με υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων που ευθύνεται για την εκδήλωση ροχαλητού κι απνοιών.
Πως γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση για τα κρεατάκια είναι μία πολύ εύκολη διαδικασία. Ο ασθενής εξετάζεται με εύκαμπτο βιντεοενδοσκόπιο (παιδικό ή ενηλίκων) χωρίς να χρειάζεται ακτινογραφία. Η εξέταση είναι εύκολα ανεκτή χωρίς να χρειάζεται τις περισσότερες φορές τοπική αναισθησία.
Λεπτομέρειες επέμβασης
Η επέμβαση γίνεται με γενική νάρκωση ώστε ο ασθενής να μην νιώσει απολύτως κανέναν πόνο και διαρκεί 20-30 λεπτά.
Κατά την διάρκεια της ο γιατρός αφαιρεί τον υπερτροφικό ιστό υπό ενδοσκοπικό έλεγχο για μεγαλύτερη ακρίβεια στην αφαίρεση κι αποφυγή τραυματισμού των ευσταχιανών σαλπίγγων. Ο μετεγχειρητικός πόνος έτσι είναι ελάχιστος. Μετά την ολοκλήρωση, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του κανονικά την ίδια μέρα.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων και την αντιμετώπισή τους, επικοινωνήστε σήμερα κιόλας με τον Δρ. Ιωάννη Κουτσουρελάκη.