Κατ’ οίκον μελέτη ύπνου

Τι είναι η κατ’ οίκον μελέτη ύπνου;

 

Η κατ’ οίκον μελέτη ύπνου είναι μια σημαντική εξέταση η οποία μπορεί να διαγνώσει την υπνική άπνοια. Πρόκειται για μια εξέταση μελέτης ύπνου που πραγματοποιείται στο σπίτι σας, στο κρεβάτι σας, αποφεύγοντας έτσι το νοσοκομειακό χώρο ενός εργαστηρίου ύπνου (μελέτη ύπνου τύπου ΙΙΙ). Κατά τη διάρκεια της εξέτασης καταγράφονται οι παράμετροι εκείνοι που αφορούν τα εξής:

 

 • Aναπνοή (ροή αέρα από τη μύτη και το στόμα, κορεσμός οξυγόνου, κινήσεις θώρακα)
 • Kαρδιακή λειτουργία (καρδιακές σφύξεις)
 • Θέση του σώματος

 

Η κατ’ οίκον μελέτη ύπνου είναι για τους ασθενείς μια εύκολη λύση με υψηλή διαγνωστική ακρίβεια. Η ακρίβεια των στοιχείων που παρέχει η εξέταση έχει βελτιωθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια με τη χρήση καταγραφικών μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας. Πλέον, αποτελεί μία αξιόπιστη μέθοδο και χρησιμοποιείται σαν εξέταση πρώτης επιλογής για τη διάγνωση της υπνικής άπνοιας σε αρκετούς ασθενείς. Η κατ’ οίκον μελέτη ύπνου πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικάνικης Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου (American Academy of Sleep Medicine).

 

 

Πώς γίνεται η κατ’ οίκον μελέτη ύπνου;

 

Αρχικά, ο ιατρός πραγματοποιεί επίδειξη στον ασθενή του τρόπου χρήσης της ειδικής διαγνωστικής συσκευής ελέγχου της υπνικής άπνοιας. Η συσκευή αυτή είναι ελαφριά και εύκολη στη χρήση, ενώ η πιθανή ενόχληση για τον ασθενή είναι ελάχιστη. Ο ασθενής εφαρμόζει τη συσκευή την νύχτα λίγο πριν τον ύπνο ακολουθώντας τις οδηγίες του ιατρού. Η συσκευή προγραμματίζεται ώστε να ξεκινήσει την καταγραφή συγκεκριμένη ώρα και να σταματήσει την καταγραφή μετά από όσες ώρες επιθυμεί ο ασθενής. Την επόμενη ημέρα ο ασθενής επιστρέφει την συσκευή στον ιατρό.

Έπειτα, ο ωτορινολαρυγγολόγος μελετά την καταγραφή που έχει πραγματοποιηθεί και κάνει μία πλήρη ενημέρωση του εξεταζόμενου. Σύμφωνα με τα ευρήματα, προτείνει τους περαιτέρω διαγνωστικούς χειρισμούς που χρειάζονται. Τέλος, αφού έχει συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες, καταλήγει στην προτεινόμενη αντιμετώπιση του προβλήματος για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.

 

Ποιοι ασθενείς ενδείκνυνται για κατ’ οίκον μελέτη ύπνου;

 

Η κατ’ οίκον μελέτη ύπνου ενδείκνυται για τις εξής κατηγορίες ανθρώπων:

 

 • Άτομα με υψηλή πιθανότητα για υπνική άπνοια που δεν έχουν άλλες σοβαρές παθήσεις όπως η καρδιακή ανεπάρκεια ή αναπνευστικά νοσήματα.
 • Άτομα που δεν μπορούν να κοιμηθούν επαρκώς σε ένα εργαστήριο ύπνου.
 • Άτομα με κινητικά προβλήματα που αδυνατούν να προσέλθουν σε ένα εργαστήριο ύπνου.

 

 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για μια αποτελεσματική μελέτη;

 

Η ακρίβεια των καταγραφών και των αποτελεσμάτων αυτής της εξέτασης εστιάζεται στα παρακάτω:

 

 • Ορθή χρήση της ειδικής συσκευής από τον ασθενή
 • Επίδειξη χρήσης της συσκευής από τον ιατρό
 • Ορθή ανάλυση και ερμηνεία των μετρήσεων από εξειδικευμένο ωτορινολαρυγγολόγο

 

 

κατ' οίκον μελέτη ύπνου

 

 

Τι μας δείχνει η κατ’ οίκον μελέτη ύπνου;

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχει στη διάθεσή του ο ιατρός από την κατ’ οίκον μελέτη ύπνου, μπορεί να προσδιορίσει:

 

 • τον δείκτη απνοιών – υποπνοιών
 • τον δείκτη αποκορεσμού οξυγόνου
 • το χρόνο όπου ο κορεσμός οξυγόνου ήταν μικρότερος από 90%
 • τον ελάχιστο κορεσμό οξυγόνου
 • τον μέγιστο και τον ελάχιστο αριθμό των σφύξεων σε όλη την καταγραφή
 • το χρόνο παραμονής του ασθενούς σε ύπτια ή σε πλάγια θέση και τον δείκτη απνοιών σε κάθε θέση (διάγνωση άπνοιας θέσης)

 

Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Ωτορινολαρυγγολόγο Δρ. Ιωάννη Κουτσουρελάκη για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την κατ’ οίκον μελέτη ύπνου. Ο Δρ. Κουτσουρελάκης είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση του ροχαλητού και της υπνικής άπνοιας. Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας στο Ιατρείο του για μία πλήρη εξέταση και μία επαγγελματική αλλά και ανθρώπινη εξυπηρέτηση.